POSITIEF COACHEN
geplaatst op 18 november 2010

Theatersessie over positief coachen verovert sportland

door: Babette Dessing | 18 november 2010

Een voetbaltrainer die na de wedstrijd hoofdschuddend analyseert wat er allemaal niet lekker liep in zijn team. Het gebeurt maar al te vaak, maar zo moet het niet. Althans, volgens het principe van Positief Coachen. Want sporters presteren het best als ze plezier en zelfvertrouwen hebben. Om die boodschap naar het grote publiek te brengen, organiseert de stichting Positief Coachen speciaal voor sportverenigingen de theatersessie ‘Wel winnen, hè’.

De stichting Positief Coachen is een initiatief van ontwikkelingspsycholoog en bewegingswetenschapper Jacques van Rossum en communicatiedeskundige Ewald van Kouwen. Van Rossum, verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, doet al jaren onderzoek naar talentontwikkeling bij sporters en wat voor invloed een positieve cultuur heeft op sportprestaties. Zo is aantoonbaar bewezen dat als coaches kijken naar wat er niet goed gaat bij hun pupil, deze negatieve dynamiek minder goede resultaten met zich meebrengt. “Positief kijken naar sportprestaties zorgt juist voor een betere ontwikkeling van de sporter. Daardoor gaat de sporter beter presteren en zijn er minder drop-outs”, vertelt Ewald van Kouwen van Stichting Positief Coachen.

In de topsportsector is de positief coachen-methode al aardig bekend en dat heeft daar tot succes geleid. “Denk aan topcoaches als Marc Lammers in het hockey, Robin van Galen in het waterpolo en Foppe de Haan in het voetbal. Maar ook FC Utrecht, die samenwerkt met de stichting, heeft een sportpsycholoog aangesteld uit de school van positief coachen.” Van Kouwen vervolgt: “Maar we willen juist ook het grote publiek bereiken. Daarom hebben we in 2008 de stichting Positief Coachen opgericht.” Het belangrijkste maatschappelijke doel is om het enorme aantal drop-outs in de sport terug te dringen. “Kinderen haken in de puberteit massaal af en dat is zonde.”

Theatervoorstelling ‘Wel winnen, hè’
Door middel van opleidingen bij sportclubs, boeken, lezingen en theatervoorstellingen brengt de stichting de positief coachen-methode naar de gewone sportvereniging toe. “Samen met Bas Grevelink, een van de mensen achter de Comedytrain, heb ik het theaterstuk: ‘Wel winnen, hè’ ontwikkeld. In het stuk speel ik een coach en een vader, en ik krijg daarin gezelschap van een twaalfjarige jongen die mijn pupil en zoon speelt. Samen met hem hou ik de bezoekers een spiegel voor. We confronteren ze met negatief gedrag en laten zien hoe het anders kan. In die manier staat plezier en zelfvertrouwen voorop.” Het effect van de theatervoorstelling is volgens Van Kouwen groot. “Je kunt mensen wel vaardigheden leren en tools meegeven, dat doen we ook, maar dat kan snel weer wegzakken. Zo’n toneelstuk inspireert. Hopelijk kunnen we positief coachen op die manier echt in de cultuur van sportverenigingen verankeren, zodat sporters structureel positief worden gecoacht.”

Van Kouwen legt uit dat de voorstelling vaak wordt gebruikt als kick-off van een project in een gemeente of regio, waarna sportclubs een opleiding Positief Coachen in huis kunnen halen. “We hopen na zo’n toneelvoorstelling zoveel mogelijk verenigingen enthousiast te maken over het door ons opgezette leertraject.” Dit traject bestaat uit drie workshops waarin trainers onder andere leren hoe ze positief kunnen coachen, twee bijeenkomsten voor de sleutelfiguren van de club en een theatervoorstelling voor ouders . “En vooral dat laatste is ontzettend belangrijk, want de ouders moeten de trainers ondersteunen.”

Ook sportbonden
Maar de toneelvoorstellingen zijn niet alleen bedoeld voor sportverenigingen. Zo keken op 1 november zeventien sportbonden en NOC*NSF naar het stuk van de stichting. “Dit werd gedaan als onderdeel van het project Samen voor Sportiviteit en Respect dat door elf sportbonden is gestart. We wilden bonden die nog niet van de methode hadden gehoord, inlichten wat het nu precies inhoudt”, legt Janine Pleizier uit, coördinator kennis en expertisecentrum van Nevobo uit. Nevobo is een van de bonden die participeert in het project Sportiviteit en Respect.

Pleizier is echter ook op een andere manier met de stichting Positief Coachen verbonden. “Ik werk als ambassadeur van de stichting voor de stad Utrecht en probeer zoveel mogelijk Utrechtse verenigingen het principe van positief coachen bij te brengen. Daarom vindt op 24 november in Theater Aan de Slinger in Houten de voorstelling ‘Wel winnen, hè’ voor sportverenigingen plaats.” Pleizier werkt hiermee samen met Vereniging Sport Utrecht (VSU) en Sportservice Midden Nederland.

Verdere samenwerking bonden en stichting
De theatervoorstelling voor de bonden is volgens Pleizier en Van Kouwen zelfs zo goed bevallen dat de regiegroep van het project Samen voor Sportiviteit en Respect kijkt hoe ze de samenwerking verder kan uitbreiden. Hoewel de hockey- en de voetbalbond een eigen programma hebben opgericht dat zich ook richt op sportiviteit, respect en positivisme botst dat volgens Pleizier niet met de intenties van de stichting. “Het heeft zeker raakvlakken met elkaar, maar het vult elkaar daarom juist ook aan. De regiegroep en de stichting bekijken daarom nu of het mogelijk is om volgend jaar vanuit de samenwerkende bonden in Sportiviteit en Respect een theatertour door heel Nederland te organiseren.”

Voor meer informatie: www.positiefcoachen.nl. Voor de theatervoorstelling op 24 november zijn nog kaarten beschikbaar. Utrechtse verenigingen kunnen zich hier voor aanmelden via www.positiefcoachen.nl/vsu

Bron: Sportknowhow XL

« terug naar artikeloverzicht -