Verslag door Hoekvrouw m.b.t. bijzondere ledenvergadering
geplaatst op 10 maart 2011

Bijzondere ledenvergadering van de Nederlandse Boksbond. Nieuwegein, maandag 7 februari 2011

Over één zaak waren we het tenminste allemaal eens: de boksers moeten zo snel mogelijk weer wedstrijden kunnen boksen. Internationaal. Want die voorlopige schorsingvan de AIBA  is een olievlek van ellende. Het treft allereerst de boksers. Daarmee zijn ook hun trainers en boksscholen geraakt, die plannen hadden om hierheen of daarheen te gaan. En dan zijn er de buitenlandse organisaties die Nederlandse boksers hadden verwacht. In Duitsland heet het: “Wir darfen nicht”, we mogen niet. Dat gaat dan over ons. ’t Is net of we plotseling melaats zijn.

Het was een bewogen ledenvergadering. Druk ook: inclusief het bestuur tegen de 50 aanwezigen. In de afgelopen jaren heb ik nog nooit zoveel mensen gezien op een boksbondvergadering, en ook niet zoveel betrokkenheid. De een was boos, de ander raakte geëmotioneerd en een derde en een vierde wilde aldoor in discussie. Maar de opzet van de vergadering was: het bestuur licht toe wat er de afgelopen periode is gebeurd, wat de toekomstplannen zijn en geeft antwoord op vragen.  Het interne onderzoek loopt nog, dus er worden momenteel geen Barbertjes gehangen.

De AIBA heeft de Nederlandse Boksbond voorlopig geschorst. Er zit daar in Lausanne een commissie die uitspraak over ons lot gaat doen. Wanneer die uitspraak komt, is onduidelijk. Hopelijk over een paar weken. Maar wil die commissie het rekken, dan kunnen ze het rekken. Maken ze er een lange zaak van waarin ze veel getuigen gaan horen. Nou, lekker. En dan komt de uitspraak er nog eens achteraan. Wat dat dan inhoudt, daar hou je vanzelf je hart voor vast.

Dus dat moeten we niet hebben. Daarom koos de Bond voor de snelste weg om de schade te beperken en er zo min mogelijk ellende bij te krijgen. Boetekleed aantrekken en via de diplomatieke weg gesprekken voeren. Daar is de Bond nu mee bezig. Je kunt wel als Nederlands Boksbondje tegen het machtige AIBA gaan procederen, maar dan ben je zo jaren verder, dus dat lijkt geen wijsheid.

Wat is er nu eigenlijk gebeurd? Dat bleek een verwarrende zaak te zijn. Ook hoe het kon gebeuren, en wie er wanneer van wat wist. Ik hou hier alleen de twee grote lijnen vast. Details kunnen opgevraagd worden bij de Nederlandse Boksbond.

De eerste grote lijn. Vorig jaar hadden we de Final Four in Purmerend. Geweldig bokstoernooi. Met vernieuwende elementen, die in het boksen toch al oeroud waren. Boksen zonder kap en zonder shirt. Dat toernooi vond plaats onder auspiciën van de NBB en de AIBA. Het bestuur dacht dat de AIBA  toestemming had gegeven, maar dat hadden ze niet, bleek later. Mails uit de Nederlandse bokswereld met waarschuwingen voor consequenties van de vernieuwing, werden niet serieus genoeg genomen. “Een taxatiefout”, gaf het bestuur toe. Een brief van de AIBA bereikte het bestuur niet. Hoe dat kon, daar bestonden in de vergadering verschillende meningen over.

Dat bestuur wéét dat ze achterstand hebben op mensen in de bokswereld met grote kennis van boksreglementen. Dat is pijnlijk duidelijk. Dus zoeken ze met de snelheid van de wind naar aanvulling van het bestuur, precies op dat punt. Want zij kunnen wel de bestuursdingen doen van vergaderen en overleggen en van zus en zo, maar die specifieke bokskennis ontbreekt. En als ze daarom en om de schorsing opstappen, dan heeft de bokswereld er vandaag een bestuurscrisis bij. Aftreden kan altijd nog. Eerst moet deze schorsing opgelost zijn.

De tweede grote lijn. Dat is eigenlijk een conflict van twee andere partijen, en wel tussen de AIBA en arts Ed van Wijk.  Het conflict is ontstaan in 2008 en de AIBA besloot om Ed – meer dan 25 jaar dienaar van de bokssport – voor een periode van vier geen functies te geven op AIBA-niveau. Daarvan was hij “banned”, uitgesloten, heette het. Dus niet geschorst. Je zou zeggen, knokken jullie het alstublieft samen uit, maar zo werkt dat kennelijk niet bij de AIBA. Het leek me een overgevoelige organisatie. Beetje zenuwenlijders ook.

Begin dit jaar kreeg de AIBA nieuws uit Nederland. Over de Final Four. De boodschapper meldde, dat er zonder kap en shirt was gebokst, en dat Ed in de organisatie had gezeten.

De AIBA sloeg meteen op tilt.

Vervolgens vernam de Boksbond op de website van de AIBA het nieuws van de schorsing. Dus toen was het alle hens aan dek. De AIBA meldde alleen schriftelijk te willen overleggen. Dan is het een kwestie van strategie kiezen. Gaan we er vol tegenaan? Processen kunnen jarenlang aanslepen. Dat kost boksers veel te veel tijd. In overleg met André Bolhuis (voorzitter NOC*NSF) werd de strategie anders. Boetekleed aantrekken, een grote nederigheid tonen in het verweerschrift, en daarbij inzetten van stille diplomatie. Ed van Wijk trok zich in overleg terug uit de medische commissie. Rode lap weg, stier hopelijk kalmer.

Zo zit het in grote lijnen.

Het leek net of ik een slecht toneelstuk bijwoonde. Misverstanden, gebrekkige communicatie, beroerde omgangsvormen, overgevoeligheden, eigenzinnigheid. Je gelooft het niet. Maar die voorlopige schorsing is een feit. Dus moeten we daarmee zien om te gaan. Redden wat er te redden valt, en daarna gaan we intern eens goed rondkijken.

De vergadering duurde van zeven tot tien uur. Daarna napraten in de bar. Ik was na middernacht thuis en kon er niet van slapen. Want ik hoor soms iets over hoe het boksers treft. De ene die niet naar een buitenlandse trainingsstage kon, de ander die moest terugkomen, een derde die Olympische Spelen ziet wankelen, een vierde die, nou ja, de lijst is lang. Al met al is het een verschrikkelijke toestand, maar hoe dan ook, we moeten door.

 Bron: www.hoekvrouw.nl

« terug naar artikeloverzicht -