Persberericht
geplaatst op 29 maart 2010
PERSBERICHT
Rotterdam – 29 maart 2010
 
 
Nederlandse Boksbond en Rotterdam organiseren EK Boksen voor Vrouwen 2011
 
Het Europees Kampioenschap Boksen voor Vrouwen 2011 is door de Europese Boksbond (EUBC) toegewezen aan De Nederlandse Boksbond en Rotterdam. Dat maakte de EUBC vandaag officieel bekend. Het EK Boksen voor Vrouwen 2011 zal van 16 tot en met 23 oktober 2011 plaatsvinden in het Topsportcentrum Rotterdam en is één van de eerste Olympische kwalificatiemomenten voor het Europese continent. Aan het EK 2011 nemen waarschijnlijk 150 vrouwen deel in 11 gewichtsklassen.
 
In augustus jl. maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) al bekend dat het vrouwenboksen in drie klassen (48-51 kg, 56-60 kg, 69-75 kg) wordt toegevoegd aan het Olympisch Programma. Voor elke categorie kunnen zich 12 vrouwen kwalificeren. Tijdens de Olympische Spelen in 2012 in Londen, zal het boksen voor vrouwen voor het eerst op de agenda staan. Bij de Olympische Spelen van 1904 (St. Louis, USA) was boksen voor vrouwen nog een demonstratiesport, maar een definitieve plaats in het Olympisch Programma is nu dus na 108 jaar een feit. Inmiddels wordt vrouwenboksen in meer dan 120 landen beoefend met ca. 500.000 geregistreerde boksers. 
 
Paul de la Chambre, voorzitter van de Nederlandse Boksbond: “Het bestuur van de Nederlandse Boksbond is ontzettend blij met dit besluit van de EUBC. Mede door de grote betrokkenheid en inzet van onder andere voormalig staatssecretaris van VWS, Jet Bussemaker, de burgemeester van Rotterdam, de heer Aboutaleb, de voorzitter van NOC*NSF, Erica Terpstra en niet te vergeten onze Olympisch kampioen, Arnold Vanderlyde, zijn wij er met elkaar in geslaagd het Europees Kampioenschap naar Rotterdam te halen.”
 
De Rotterdamse sportwethouder Peter Lamers is verheugd over de komst van het EK Boksen voor Vrouwen: "Dit is heel bijzonder voor Rotterdam! Kort nadat bekend werd gemaakt dat het vrouwen boksen op het Olympisch programma kwam, heeft Rotterdam samen met de Boksbond actie ondernomen om dit evenement binnen te halen. Rotterdam is niet voor niks een boksstad. Wij willen alle Rotterdammers aan het sporten krijgen en met dit voorbeeldevenement kunnen we dat nog verder uitbouwen.”
 
Voor de bidprocedure voor het EK 2011 werkte de Boksbond nauw samen met Rotterdam Topsport. Hans Zoethoutmaar, adjunct-directeur van Rotterdam Topsport: “Rotterdam is van oudsher een echte boksstad met een aantal gerenommeerde boksclubs en met jaarlijkse evenementen als de Bep van Klaveren Memorial en de Nederlandse Kampioenschappen voor amateurs. Boksen voor vrouwen ontwikkelt zich goed en in onze stad en regio staan talenten als Nouchka Fontijn klaar om hun Olympische droom te verwezenlijken. Wij willen daar graag behulpzaam in zijn. Met het binnenhalen van het EK betekent het dat wij de lijn kunnen doortrekken die uitgestippeld is.”
« terug naar artikeloverzicht -