Olympisch Vuur: TOPSPORTERS MASSAAL VOOR OLYMPISCH PLAN 2028
geplaatst op 30 april 2010
PERSBERICHT
TOPSPORTERS MASSAAL VOOR OLYMPISCH PLAN 2028
Arnhem -Koninginnedag 2010
-Richard Krajicek, Esther Vergeer, Pieter van den Hoogenband, Yvonne van Gennip, Arnold Vanderlyde, Minke Booij, Mark Huizinga, Leontien van Moorsel, Erben Wennemars, Bas van de Goor en nog vele andere (oud)topsporters zetten zich vanaf vandaag, Koninginnedag 2010, massaal in voor het Olympisch Plan 2028. Ze vormen samen het ‘Topsportteam 2028’.
EEN BETER NEDERLAND DOOR DE KRACHT VAN SPORT Het ‘Topsportteam 2028’ is het team van topsporters, die een succesvolle sportcarrière achter zich hebben en zich actief gaan inzetten voor het realiseren van het Olympisch Plan 2028. Hiermee dragen ze de komende jaren bij aan een beter Nederland, waar de kracht van sport wordt benut om Nederlanders gezonder te maken en verschillende bevolkingsgroepen samen te brengen en met elkaar te verbinden. Ook is er een concreet plan van aanpak om meer grote evenementen naar Nederland te halen en de (top)sportcultuur in Nederland dusdanig te verbeteren dat we structureel bij de top 10 van de wereld gaan horen. Ruimtelijke plannen om de infrastructuur en bereikbaarheid van Nederland te verbeteren worden met het behulp van het plan versneld en de economie wordt verbeterd. Dit alles met de Olympische Spelen in 2028 als inspirerende stip op de horizon en katalysator. Het Olympisch Plan 2028 heeft sinds de zomer van 2009 een breed bestuurlijk draagvlak.
Nu is de tijd aangebroken dat iedere Nederlander wordt betrokken bij het plan en persoonlijk het profijt gaat ervaren. Het Topsportteam 2028 zal hier een zeer belangrijke rol in gaan spelen.
TOPSPORTERS ALS VOORBEELD VAN DAADKRACHT
Ivo Opstelten, voorzitter van Olympisch Vuur, de alliantie Olympisch Plan 2028, is blij met de massale steun die het plan krijgt van de (oud)topsporters: “Topsporters belichamen als geen ander de ‘kracht van sport’ en zijn een inspirerend voorbeeld voor hun omgeving. Het is fantastisch én essentieel dat Olympisch Vuur kan putten uit de unieke ervaring, expertise, wilskracht én daadkracht die (oud)topsporters eigen is en dat deze benut kan worden voor het realiseren van onze missie om heel Nederland ‘naar Olympisch niveau’ te brengen.”
Op verzoek en in overleg met het Dagelijks Bestuur van de Council Olympisch Plan 2028 hebben Stephan Veen en Gerritjan Eggenkamp, zelf ook Olympisch Medaillewinnaars en lid van het Dagelijks Bestuur, een belangrijke rol gespeeld in het betrekken van de (oud)topsporters bij het ‘Topsportteam 2028’. In de toekomst zullen zij vanuit het Dagelijks Bestuur tevens de verbintenis gaan vormen richting het ‘Topsportteam 2028’: “Het is prachtig om te zien hoeveel enthousiasme er is bij de topsporters om persoonlijk een bijdrage te willen leveren aan de ambities van het Olympisch Plan 2028. Vanuit Olympisch Vuur zijn we dan ook bijzonder blij en vereerd dat deze toppers uit de Nederlandse sport zich hiervoor willen inzetten.”
DE OLYMPISCHE DROOM REALISEREN
Mark Huizinga, Olympisch kampioen judo en lid van het Topsportteam 2028, ziet een parallel tussen zijn eigen leven en het Olympisch Plan 2028: “Toen ik acht jaar oud was, werd ik enorm geïnspireerd door de Olympische Spelen. Ik wilde een gouden medaille winnen op bijna iedere discipline die er bestaat. Dát is niet gelukt, maar uiteindelijk werd ik wél Olympisch kampioen judo. Dromen omzetten in ambities en er vervolgens keihard voor gaan… Hetzelfde geldt voor het Olympisch Plan 2028. Het begon ooit als een droom, maar ondertussen is het een hele concrete en goed onderbouwde ambitie. Ik vind het fantastisch dat ik, samen met vele anderen, mag werken aan de realisatie van een beter Nederland en misschien zelfs wel de Olympische Spelen in ons land.”
HEEL NEDERLAND NAAR 'OLYMPISCH NIVEAU'
Het doel is om in 2016 al op Olympisch niveau te zijn. Als dat is gelukt en er genoeg draagvlak is, zal Nederland zich kandidaat stellen voor de Olympische Spelen van 2028. Een inspirerend perspectief, vooral voor de kinderen die nu geboren worden, ook wel ‘generatie 2028’ genoemd. Dit beaamt Minke Booij, Olympisch en Wereldkampioen Hockey en lid ‘Topsportteam 2028’: “Het zou geweldig zijn als we uiteindelijk het mooiste evenement van de wereld, de Olympische Spelen, in 2028 in Nederland mogen organiseren. Ik ben drie maanden geleden moeder geworden van Fedde. Wie weet schittert hij tegen die tijd wel op de spelen in ons eigen Nederland, dat zou toch geweldig zijn! Maar weet je wat nog veel mooier is? Door die inspirerende stip aan de horizon kunnen we van ons land een nog beter en fijner land maken om in te leven en daar hebben we echt allemaal wat aan. Ik heb mogen ervaren wat sport kan betekenen en dat gun ik iedereen.”
PROFIJT VOOR IEDEREN, NU EN IN DE TOEKOMST
In principe bestaat het Topsportteam 2028 uitsluitend uit leden die hun topsportcarrière achter zich hebben. Dat geldt niet voor tennisster Esther Vergeer, die maar liefst vijf keer goud won op de Paralympische Spelen en regerend wereldkampioen is sinds 2000. Ook in Londen gaat zij weer voor het goud en toch wacht ze niet met “ja” zeggen tegen het ‘Topsportteam 2028’. “Sport geeft zelfvertrouwen, kracht , discipline en eigenwaarde. Wat zou het geweldig zij als we dit allemaal kunnen ervaren. Daarom zet ik me nu al in voor het Olympisch Plan 2028!”
AUSTRALIË GOED VOORBEELD!
Bij de realisatie van het Olympisch Plan 2028 wordt er goed gekeken naar de steden en landen die ons voor zijn gegaan. Hier kunnen vaak waardevolle lessen uit getrokken worden. Voor Pieter van den Hoogenband, lid ‘Topsportteam 2028’ en drievoudig Olympisch kampioen, is Australië het grote voorbeeld: “Hun uitstekende sportresultaten zijn simpelweg het gevolg van uitgekiend beleid en harde keuzes. Dáár moet Nederland een voorbeeld aan nemen. Australië is onze 'benchmark'. We moeten heel grondig bestuderen wat zij goed doen, hoe hun beleid in elkaar steekt en dat doodgewoon zo goed mogelijk kopiëren. Dat kan, want Nederland en Australië hebben op veel vlakken overeenkomsten. Naast het inwonertal en het organisatievermogen is de vrije manier van denken ('No worries mate!') min of meer hetzelfde. Met de komst van de Centra voor Topsport en Onderwijs (CTO's) hebben we een soortement van Institutes of Sports neergezet, dus de eerste stap is gezet. Nu komt het aan op het vervolg, want het traject dat Nederland richting 2028 wil afleggen, is al eens gedaan door Australiëop weg naar Sydney 2000. De Aussies begonnen 24 jaar eerder zo ongeveer vanaf het nulpunt. Wij hebben nog achttien jaar te gaan en al een behoorlijke basis van de laatste vier Zomerspelen, waar we telkens rond de twintig medailles hebben gewonnen. Kortom: niets staat ons in de weg om Australië achterna te gaan!” (bron: Telesport)
De leden van het ‘Topsportteam 2028’ zullen regelmatig bij elkaar komen en verder individueel of in kleinere samenstellingen concreet gaan werken aan het realiseren van de ambities, Dit doen ze door mee te werken aan de uitvoering en verbetering van bestaande projecten of door het initiëren van nieuwe initiatieven, passend bij de eigen ervaring en expertise. Het ‘Topsportteam 2028’ bestaat uit de volgende leden en zal de komende periode nog verder worden aangevuld:
 
· Richard Krajicek
· Esther Vergeer
· Pieter van den Hoogenband
· Yvonne van Gennip
· Mark Huizinga
· Leontien van Moorsel
· Arnold Vanderlyde
· Minke Booij
· Erben Wennemars
· Ellen van Langen
· Trinko Keen
· Danielle de Bruijn
· Bas van de Goor
· Kirsten van der Kolk
· Floris-Jan Bovelander
· Nienke Nijenhuis
· Jochem Uytdehaage
· Tineke Bartels
· Nico Rienks
· Deborah Gravenstijn
· Nicole Bulk
· Stephan van den Berg
· Wietse van Alten
· Chiel Warners
· Saskia Mulder
« terug naar artikeloverzicht -